10.2.2010

Irtonaisia huomioita

Oli häkellyttävää huomata, että tiistaina ranskanryhmän seniorit eivät osanneet pelata muistipeliä. Opettajan piti käydä jokaiselle pöytäryhmälle erikseen selittämässä muistipelin idea ja säännöt. Jotenkin olisin vielä ymmärtänyt, etteivät ne pari vanhaa setää osaisi sitä pelata, mutta eikö rouvillakaan ole moinen peli tullut vastaan lasten tai lastenlasten kanssa toimiessa?

Lähitulevaisuuden varalle olen alkanut lukea suomen kielioppia (Pirkko Leino: Suomen kielioppi). Kertooko kirjoittajan työprosessista jotain omakohtaista se, että hän käyttää esimerkkivirkkeitä kuten "ihmisen ahdistusta helpottaa se, että [ei kun eikä jos] hän voi itkeä" ja "Jos saan käsiini sen, joka on vienyt viimeisen lyijykynäni, hän saa kyytiä"? Kamala kieli kyllä tämä suomi, onneksi ei sitä tarvitse itse vieraana kielenä opiskella.

Tämän viikon jälkeen vielä yksi kokonainen viikko harjoittelussa, sitten viikko kurssia amiksella ja sitten toinen neljän viikon harjoittelupätkä.

3 kommenttia:

Mai kirjoitti...

Oon nyt parin päivän ajan jutellut töissä erään sudanilaisen naisen kanssa. En mä tiedä missä lintukodossa olen elänyt, sillä olenhan tiennyt, ettei kaikki osaa lukea, mutta jotenkin säväytti, kun nainen kertoi oppineensa lukemaan viisi vuotta sitten Suomeen tultuaan.

Kovasti yritti lukea sanomalehdestä ääneen tekstejä, mutta kun ei vain ymmärrä mitä sanotaan.

Kuinka ihmeessä selittää mitä esimerkiksi ´elämys´ tarkoittaa, kun kieli on kovin vajaavaista?
Hän ei ole kotimaassaan käynyt kouluja, sillä ei ole varaa.. 10-12-vuotiaat ovat töissä, ehkä illalla koulussa, jos ovat onnekkaita.

Miehet tekevät töitä, naiset eivät. Naisten tehtävä on pitää koti ja lapset kunnossa.

Äh, missä maailmassa minä oikein elän? Missä maailmassa he elävät?

Ja miten ihmeessä tämä liittyi tähän aiheeseen? ;)

Villasukka kirjoitti...

Opetin jokunen vuosi sitten kansalaisopistolle englantia "teflonaivo"ryhmälle (=kaikki eläkeläisiä). Kaikki mahdolliset pelit, mm. muistipeli, piti selittää kädestä pitäen ;)

Saoka kirjoitti...

Villasukka, minä kun luulin, että muistipeli olisi vähintään yhtä vanha keksintö kuin käpylehmä ja yhtä yleisesti tunnettukin, mutta eipä sitten vissiin olekaan :-)