16.11.2009

Kysyn vaan

että miksi ne todistukset käsketään ottaa mukaan, jos niitä ei sitten kuitenkaan katsota? Turhaan taas raahasin ja saa nähdä miten turhaan tosiaan.

Olen ehkä pitänyt sitä linjaa, etten näistä asioista täällä liiemmin kirjoita. Osin se on ollut taikauskoista pelkoa siitä, että jos jotain odottamaansa menee puhumaan etukäteen, niin mörkö vie eikä sitten käykään niin kuin halusi. Olen myös ehkä sanonut joistain asioista, että ei siitä nyt vielä sen enempää, että katotaan miten käy ja jos ei käy mitenkään, niin unohdetaan koko asia. Yleensä on sitten unohdettukin. Mutta nyt haluan kertoa.

Nyt on jonkinlainen jännityksenpurkuvitutusahdistus päällä, tai en tiedä onko tämä purku- vai odotusvaihe. Kuten ehkä kaikki tietää, niin töitähän täältä ei saa ainakaan minun koulutuksellani. Olenkin nyt hakenut sitten työkkärin järjestämille kursseille, että saisin jotain koulutuksen- ja ohjauksentynkää ja kenties sitä kautta kiinni jostain järkevästä. Tänään kävin yhden sellaisen kurssin haastattelussa. Kurssi on tarkoitettu ammatinvaihtajille ja siellä pitäisi siis penkoa esille mahdollinen uusi suuntaus. Näinä aikoina varmaan paljon kysyntää tuollaisille, niin vapaaehtoisesti kuin väkisinkin ammattia vaihtamaan päätyneille. Niin siis tämäkin, hakijoita kuulemma viitisenkymmentä, joista puolet kutsuttu haastatteluun ja niistä sitten puolet eli 12 kurssille. Sanoin kyllä niille, että ihan oikeasti haluan sinne kurssille.

En varsinaisesti jännittänyt haastatteluun menoa enkä edes kutsun odottamista, mutta nyt haastattelun jälkeen alkaa tuntua levottomalle. Entä jos en pääse tuonnekaan? Sitä ne kysyivät myös, että mitä suunnitelmia sitten on, jos en sinne pääse. Mitä nyt voi olla suunnitelmia tässä tilanteessa? Odottelua. Pitkää odottelua, jonka loppumisesta ei ole aikataulua julkisessa jaossa. Taloustaantuman loppumisen odottelua? Sen odottelua, että yhtäkkiä maailma kääntyisikin ihan toisinpäin ja kaikille olisi töitä ja koulutusta ilman uuvuttavaa ja raastavaa hakemista, anomista, pyrkimistä ja jonottamista? Sen odottelua, että loputkin siitä pitkään jaaritellusta suuresta ikäluokasta jäisivät eläkkeelle ja työpaikat vapautuisivat - siitä on hei puhuttu jo varmaan kymmenen vuotta, eikä vieläkään valo sarasta!

Minä en tarvitse huumevieroitusta, en katkaisuhoitoa, en mielenterveyskuntoutusta, en esiintymisjännitysterapiaa enkä asennekasvatusta siihen, että arkipäivisin ollaan selvinpäin ja tullaan ajoissa paikalle. Miten vaikeaa on saada vähän apua siihen, että joku oikein kunnolla ja ajan kanssa miettisi, että mille alalle
A) minulla on mitään kykyjä, ja
B) tässä maailmassa on mitään kysyntää.

Voisin kai minä helevetti vie pyrkiä ja hakea ja anoa sisäänpääsyä vaikka mihin kouluun vaikka missä yhteishaussa ja niiden ulkopuolella ja lomakkeella ja avoimella hakemuksella ja vaikka millä, kun joku nyt vain kertoisi, että missä vitussa olisi aiemmin mainittujen kohtien A ja B näkökulmasta mitään perkeleen järkeä. Ei sillä että osaisin tai haluaisin, mutta esimerkiksi mainittakoon, että ihan turhaa minun on lähteä opiskelemaan vaikka merikapteeniksi (saati että tietäisin sellaisten työllisyystilanteesta), jos niille ei kukaan maksa palkkaa. Ja sitten taas en kohdan A huomioon ottaen ole lähdössä millekään savupiippumuurarikurssille, vaikka sellaista miten olisi tyrkyllä, kun
A1) sormet ei kestä tiilien nostelua (kuva-aineistoa postauksessa melko tarkasti vuoden takaa),
A2) pää ei kestä kattokiipeilyä ja
A3) psyyke ei kestä haalareita ja turvakenkiä,
ts. yhteenvetona ei ole yhtään minun juttu.

Näinpä on siis jo valmiiksi marmatettu pois alta tämäkin, jos en sinne kurssille pääse. Lupailivat kyllä ilmoittaa tämän viikon aikana niille, jotka pääsevät ja viimeistään viikon päästä niillekin, jotka eivät. Minä kyllä tosiaan haluan sinne. Ja jos en pääse, niin sitten... niin mitä? Ei kai mitään muuta kuin tätä samaa vaan. Edelleen. Voi ääk.

6 kommenttia:

Hehkuvainen kirjoitti...

Hieno purkaus! Toivottavasti auttoi (johonkin).

Niin, mistäpä sen työpaikan pieraisee, sepä se. Kun koulutuskin on jo kiven alla, eikä viitsisi nyt ihan muuten vain alkaa väkisin kiinnostumaan vaikkapa merikapteeniudesta (jos niillä vaikka sitten olisi jotenkin paremmin töitä).

Kyllä ollaan aika kaukana niistä ajoista kun ihmiset vaan valmistuivat koulusta ja kävelivät konttoriin ja sanoivat jotta "tarttisin töitä" ja sitten ne sai niitä töitä.

Tsemppiä! Tai vaikkapa balang! (sanavahvistuksessa)

NooranElämää kirjoitti...

Mua vituttaa kun mulle tyrkytetään kaikkia nuortenneuvojia ja nuorille suunnattuja ammatinvalintajuttuja kun kaikissa tollasissa tehdään työnhakijasta täysi idiootti. Kädestä pitäen kerrotaan, että mihin kouluun voisi hakea ja miten sinne haetaan. Itselle asiat on niin selviä, että ei kiinnosta kuunnella yhtään sellasta turhaa lässytystä. Työkkärissäkin on viime aikoina ollut ehkä pari vuotta minua vanhempi neiti töissä ja sille piti suoraan sanoa, että en minä mikään idiootti ole kun yritti selittää ihan päivän selviä asioita mulle.

Olin vuos sitten tollasella ammatinvaihtajille tarkoitetulla kurssilla ja mulle ei siitä ollut ainakaan mitään hyötyä. Ei selvittänyt yhtään, että mille alalle tahtoisin suuntautua. Käteen jäi vaan vitutus siitä, että olin kaksi kuukautta ilmaisena työvoimana tekemässä työtä, jonka hallitsin vähän liiankin hyvin ;p

Olis nyt vaan töitä niin ei tarttis miettiä mihin kouluun menisi. En halua opiskella näillä opintotuilla. Haluan johonkin metallifirmaan kasaamaan metalliosia. Tyhmät robotit vie mun työt! :(

Toivottavasti pääset kurssille ja toivottavasti siitä on sulle hyötyä!

Saoka kirjoitti...

Hehku, balang sinullekin! Kyllä minäkin niin kernaasti vaan marssisin johonkin kivannäköiseen kauppaan vaikka ja kysyisin, että mistä nurkasta otan essun/hatun/t-paidan työvaatteeksi päälleni ja ilmoittaisin tilinumeroni. Vaan ei, kaikessa epävarmuudessa sitä pitää vaan anoa ja odottaa.

Noora, minä voisin lähteä jollekin kurssille jo ihan sosiaalisessa hengessä. Olis ihan kiva käydä jossain ja nähdä ihmisiä. Mutta se on tässä systeemissä nurjaa, että kursseille joutuu ne, jotka ei sinne halua, mutta jos sitten ihan hakemalla hakee (olenhan muistanut kertoa, että vihaan kaikkea hakemista?), niin ei pääse. Ei jotenkin tarjonta ja kysyntä kohtaa. Ihan viime viikolla viimeksi kuulin bussissa, kun jotkut keski-ikäiset tädit noituivat niitä pakkokursseja.

Luojan kiitos en ole nuorten palveluissa enää. Joskus 2002 kävin Kajaanissa sellaisen nuorille tarkoitetun työnhakuvalmiuksia parantavan kurssin, joka kesti 2 kk ja sitten vielä puolisen vuotta haraa päälle. Hieman kismitti, kun se sisältö oli suunnilleen sitä, että opeteltiin olemaan arkipäivisin selvinpäin ja tulemaan ajoissa paikalle.

Tyhmät robotit vie munkin työt. Tahtoisin ehkä tehdä jotain käsitöitä, jos ihan valitsemaan pääsisi. Miksei kukaan keksi niitä robotteja, jotka siivoais tyhjät astiat pöydästä ja luutuais? Niitä töitä tuskin kukaan haluaa tehdä, niihin hommiin joudutaan.

Saoka kirjoitti...

Siis oikeesti, viime viikolla tuli Kotikatsomon elokuvana sellainen elokuva, jossa nuoret ruotsalaiset naiset työkseen louskutti kangaspuilla jotain kuvakudosta menemään melkein vuorokaudet ympäriinsä. Miksen minä pääse johonkin tuollaiselle pakkotyöleirille kutomaan mattoja tai virkkaamaan patalappuja? Ne asuntolaolot kerrossänkyineen ja valtavine makuusaleineen eivät viehättäneet, mutta muuten. Ja nekin tytöt sinne kotoaan väkisin haettiin. Ei vaan enää eikä Suomessa...

NooranElämää kirjoitti...

Joo no ohan noilla kursseilla usein mukavia ihmisiäkin ja aina ne kurssien alut on olleet kivoja, mutta työharjoitteluun joutuu sitten yksin ja siellä alkaa se vitutus... :p

Mulla oli vielä jotakin sanottavaa tohon mun eiliseen kommenttiin, mutta oon näköjään unohtanut mitä se oli. No ehkä tulee myöhemmin mieleen.

Johanna kirjoitti...

Miun kurssilla ovat ohjaajatkin vähän pulassa, kun ei ole työpaikkoja millään niin eivät nekään ihmeisiin pysty.. Yritä siinä nyt auttaa laumallista työttömiä. Huoh.

Ja juu, pitkästa aikaa kunnostaudun taas blogien lukemisessa.......... *punast*